Aloitin uuden työn päivänä, jolloin Suomeen julistettiin poikkeustila

Aloitin uuden työn päivänä, jolloin Suomeen julistettiin poikkeustila

Elina Hovisella tuli vuosi täyteen Hube Helsingissä. Miten hän pystyi tutustumaan uusiin työkavereihin etänä?

 

Maanantai 16.3.2020 on jäänyt monelle elävästi mieleen. Tuona päivänä olin ensimmäistä päivää uudessa työssä Hube Helsingissä, ja saman päivän iltana hallitus julisti Suomessa poikkeustilan alkaneeksi. Seuraavasta päivästä alkaen koko työyhteisömme siirtyi etätöihin. Onneksi ehdin saada ensimmäisenä päivänä tarvittavat työvälineet ja tunnukset järjestelmiin.

Vaikka olin tehnyt etätöitä jo vuosia eri rooleissa, nyt kaikki oli uutta: työyhteisö, asiakkaat, toimenkuva, järjestelmät, työskentelytavat ja tietysti maailmantilanne. Lohduttavaa oli kuitenkin se, että tilanne oli kaikille yhtä uusi. Opettelimme yhdessä etätyöskentelytapoja. Teams oli jo työyhteisöllemme tuttu työväline, mutta jouduimme päivän varoitusajalla opettelemaan uudenlaiset työskentelytavat ja palaverikäytännöt.

Hämmästyttävän sujuva perehdytys

Perehdytys sujui hämmästyttävän helposti Teamsin, Slackin ja puhelimen välityksellä. Perehdyttäjäni Sanna laati perehdytyssuunnitelman ja varasi sessioihin kalenterista ajan, joiden välillä tutustuin itsenäisesti materiaaleihin ja keräsin kysymyksiä seuraavaa perehdytysaikaa varten.

Työtäni koskevat materiaalit olivat helposti löydettävissä yhteisestä tallennustilasta, tämä helpotti työtehtävien haltuun ottamista. Käytimme varatun ajan tehokkaasti ja asiat etenivät.

Kalenterivarauksen ansiosta minulle ei tullut missään vaiheessa aiemmista perehdytyskokemuksista tuttua tunnetta, että vaivaisin perehdyttäjää. Sujuvuuden tunne vaati perehdyttäjältä rautaista ammattitaitoa niin tietojärjestelmien kuin perehdytyksen sisällön suunnittelun näkökulmasta. Hatunnosto Sannalle!

Tutustuminen on vaikeaa etänä

Haastavimmaksi koin uusiin työkavereihin ja asiakkaisiin tutustumisen pelkän äänen tai pätkivän videoyhteyden välityksellä, kun kaikki luontevat sosiaaliset tilanteet puuttuivat etätyöskentelyn vuoksi.

Aluksi Teams-palaverit olivat kaikille niin uutta, että harva rohkeni pitämään videoyhteyttä päällä. Esitin jossakin vaiheessa toiveen, että työyhteisössämme pidettäisiin kamerat aina päällä. Tämä on vähitellen tullut käytännöksi myös asiakkaiden kanssa. Toisten kasvojen ja ilmeiden näkeminen tekee kommunikoinnista hitusen luontevampaa ja henkilökohtaisempaa.

Sopeutumistani helpotti mukava työyhteisö ja rennot virtuaalikahvihetket, joissa pääsin tutustumaan työkavereihini paremmin. Erityisen kivalta tuntui, kun toimitusjohtajamme Petri soitteli minulle ensimmäisinä kuukausina viikoittain kyselläkseen kuulumisiani ja huolehti jaksamisestani. Tämä välittäminen helpotti ajoittaista irrallisuuden ja yksinäisyyden tunnetta.

Etätyöskentelyä on nyt kestänyt vuoden. Työkaverit ja työskentelytavat ovat tässä ajassa tulleet tutuiksi. Odotan jo kuumeisesti sitä, että arki palaa normaaliksi. Monet asiat hoituvat kasvotusten niin paljon mukavammin.

Kirjoittaja on Hube Helsingin tuottaja