
Kolmen yrittäjän tarina – Näin syntyi Risteyksessä-dokumentti
Videon käsikirjoitukselta vaadittiin selkeät suuntaviivat, jotta yrittäjien haastatteluja ja yhteistä loppukohtausta päästiin ohjaamaan toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi.
Paras vertaistuki yrittäjälle on toinen yrittäjä. Vertaistuelle on tarvetta, sillä yrittäjä seisoo useita kertoja uransa aikana tienhaarassa pohtimassa omia valintojaan ja niiden vaikutuksia yritykseensä.
Risteyskohdat voivat liittyä arjen pyörittämiseen, omaan jaksamiseen, tulevaisuudenuskoon tai uskallukseen. Siinä olivat lähtökohdat ainutlaatuiselle Risteyksessä-dokumentille, jonka taustavoimana on työeläkeyhtiö Elo.
Dokumentti haluttiin tehdä kunnianosoituksena suomalaisille yrittäjille, joilla ei ole ollut korona-aikana helppoa. Dokumentissa korostuu, miten tärkeää on yrittäjän oma jaksaminen ja työkyky.
Kurkistus kulissien taakse paljastaa pääosan esittäjät: Hakola Huonekalun toimitusjohtaja Annaleena Hakola, Romu Keinäsen vetäjä Toni Keinänen ja Kuivalihakundina tunnettu yrittäjä Timo Lahti.
Kolmikko kertoo avoimesti oman tarinansa. Mukana on iloa ja ylpeyttä, mutta myös rehellistä pohdintaa omasta ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Kaikilla heillä on vahva usko tulevaisuuteen.
Dokumentin käsikirjoituksesta ja tuotannosta vastasi Hube Helsingin Johanna Flinkkilä. Hänen mukaansa jo suunnitteluvaiheessa oli selvää, että käsikirjoitus syntyy niiden teemojen ympärille, joita juuri nämä yrittäjät itse pitävät tärkeinä.
– Castingin merkitys korostui, ja se onnistuikin erinomaisesti. Samalla käsikirjoitukselta vaadittiin selkeät suuntaviivat, jotta yrittäjien haastatteluja ja yhteistä loppukohtausta päästiin ohjaamaan toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena oli yhdistää toisaalta aito, suora puhe ja elokuvallinen tyyli. Nämä yhdessä tekevät katselukokemuksesta mielenkiintoisen ja erottavat tarinan perinteisistä yrittäjävideoista, Flinkkilä sanoo.
Risteyksessä-dokumentti on hyvä esimerkki siitä, kuinka visio muuttuu konkreettiseksi lopputulokseksi. Tekijöillä oli alusta asti kirkkaana mielessä idea ja näkemys siitä, miltä hyvä lopputulos voisi näyttää.
– Tätä kohti tuotantosuunnitelmaa lähdettiin rakentamaan pala palalta. Jokainen ratkaisu matkan varrella punnittiin tuo visio mielessä: kuinka ratkaisemme tekniset seikat, hallitsemme riskit ja pidämme takataskussa varasuunnitelman, jos asiat eivät toteudukaan suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi käy valittu elokuvallinen tyyli, joka syntyi kuvaaja Petri Siikasen kanssa yhdessä suunnitellen. Suurta roolia valitussa tyylissä näyttelee hyvä värimäärittely, joka huomioitiin kohtaus kerrallaan muun muassa valaistusten suunnittelussa ja toteutuksessa, Flinkkilä kertoo.